Scania

Scania och vår svenska trucking-tradition

Företaget Scania började sin tillverkning av fordon för mer än 100 år sedan, och från början var det personbilar man tillverkade. Scania har ända sedan starten haft både sitt huvudkontor och den huvudsakliga tillverkningen av först personbilar och sedan truckar, lastbilar, långtradare och bussar i Södertälje som ligger några mil strax söder om Stockholm. Som kuriosa kan nämnas att denna lilla stad på knappt 80 000 invånare också är den plats där ett annat stort internationellt startades – AstraZeneca.

Men tillbaka till truckar och långtradare. 1911 slogs Scania ihop med ett företag från Skåne som hette Vabis, och inte långt där efter så började man utveckla lite tyngre transportfordon. Även om det ska sägas att det var ett tag kvar till dagens gigantiska maskiner som rullar ut från fabriken i Södertälje varje vecka.

På 1930-talet så kunde man se de första truckarna av märket Scania börja rulla på de svenska vägarna. Dessa var framförallt till för att transportera material för militärt bruk samt för att användas inom jordbruket. De tidiga modeller som producerades behöll sitt klassiska utseende mycket länge och påminner om den truck från 1970-talet som syns i filmen nedan.

Det skulle faktiskt dröja ända till 1980-talets mitt innan man på allvar började förändra truckarnas och långtradarnas utseende till det som vi idag ser på vägarna (och jag och många med mig ser inifrån). Det vill säga en platt front och med ett varierande antal hjulpar, ibland ända upp till 18 stycken.

För många internationella förare inom trucking och övrig transport så är de tidiga truckarna från Scania på något sätt det original som alla moderna truckar stammar ifrån, och inom branschen åtnjuter företaget stor respekt för sin kvalitet och sitt kunnande.

scania