Truckar och långtradare

Vilka truckar eller långtradare finns det?

Det kan vara på sin plats att förklara vad en truck eller långtradare egentligen är, speciellt med tanke på att många som läser detta egentligen (och förmodligen) är okunniga inom området. Det finns en uppsjö av fordon när det gäller trucking och en hel del att lära sig.

I dessa sammanhang så är det särskilt kul att vara svensk eftersom två av världens främsta tillverkare av långtradare är just svenska: Scania och Volvo. Naturligtvis så finns det andra truckar från andra länder, men i mina och många andras ögon så är det just de svenska stolta vagnarna som är de bästa alternativen på marknaden. De som får ”the job done” på ren engelska. I övrigt så är det framförallt truckar och långtradare från USA som utmärker sig, och mycket av den interna kulturen som finns inom trucking (mer om detta senare) kommer just från det stora landet i väst.

Den största flyttbilen som man kan hitta hos sin lokala bensinmack för att hyra skulle kanske många kalla för en truck eller långtradare. Men så är så klart inte fallet för oss i branschen: trucking handlar om betydligt större fordon som inte har något alls att göra med vare sig flytt av hyllor och stolar eller B-körkort att göra. En truck är i detta sammanhang att jämför med elefant om man tänker sig att flyttbilen från bensinmacken är en jack russel terrier. Den ena är liten och effektiv för vissa jobb medan den andra klarar alla utmaningar som krävs. Att kontrollera en elefant är däremot inte lätt och samma sak gäller en riktig truck eller långtradare – det krävs rätt man eller kvinna för jobbet med andra ord.

sormlast