Truckingkultur

Vad är truckingkultur?

Ja vad innebär det egentligen att ingå i den subkultur som kan kallas för trucking eller trucking-kultur? För min egen del så har jag redan varit inne på det lite grann: till exempel en hel del resande där man får se stora delar av världen, genom att besöka länder, städer och byar som man inte annars skulle komma på tanken att åka till.

Men det innebär också många långa ensamma timmar på motorvägar bakom ratten, och lika ensamma nätter på små och ibland inte så fina hotell eller motell. Att upprätthålla någon typ av hälsosam livsstil kan också vara svårt eftersom man äter där man råkar hitta en restaurang eller kiosk när man är hungrig. Om man inte äter när man har chansen så vet man i regel aldrig när nästa tillfälle att få i sig en bit mat dyker upp. I moderna truckar, som min exempelvis, så har jag ett inbyggt kylskåp och där kan jag enkelt förvara hälsosamma matlådor som jag förbereder innan jag beger mig iväg på ett längre uppdrag. Men många av mina kollegor struntar i detta och äter enligt den principen som jag beskrev tidigare. Detta leder i regel till att man går upp i vikt och sen följer andra hälsoproblem som ett brev på posten.

Något annat utmärkande för trucking-kultur är den tradition som vi har att pynta eller dekorera (eller göra hemtrevligt om man så vill) inne i förarhytten. Alla har olika smak, men det verkar vara ett återkommande tema bland oss att välja glada färger, blinkande lampor och glada materialval. Jag är inte helt säker på detta, men den här traditionen känns amerikansk och får mig personligen alltid att tänka på amerikanska juldekorationer där allt är lite ”over the top”.