Volvo

Truckar från svenska Volvo

Tvärtemot det konkurrerande svenska företaget Scania så började Volvo sin produktion av fordon med just tyngre modeller, så som lastbilar och det som kan liknas vid primitiva truckar. Kunderna var först och främst yrkesverksamma inom jordbruket på ett eller annat sätt, men i likhet med Scania så användes fordonen också senare för transport av tung militärt material.
I dagens läge så är Volvo för de allra flesta människor världen över känt som en tillverkare av personbilar, och på senare år har man mer och mer blivit något av ett lyxmärke. Volvo säljer stort både i Europa och på den nordamerikanska kontinenten. Men inom trucking så står Volvo också för något annat – nämligen långtradare av gigantiska format av absolut högsta kvalitet. Framförallt så är Volvo och deras lastbilar särskilt etablerade bland det som kallas ”ice trucking” (se klippet nedan), eftersom de redan är anpassade efter de nordiska förhållanden som råder i den här delen av världen men också i norra USA, Kanada och Ryssland med flera.

På 1980-talet så inledde den svenska tillverkaren av truckar och lastbilar ett intensivt samarbete med det franska bilmärket Renault. Detta samarbete fortsätter än idag, och enligt experter och branschfolk så är det just detta samarbete som gjort att Volvo idag är världens bästa (alltså mest respekterade och ansedda) tillverkare av just truckar och lastbilar. I trucking-sammanhang så klingar namnet Volvo alldeles särskilt bra, vilket är något som varje svensk bör vara stolt över. Jag personligen, som svensk och trucker, är både stolt över företaget och mycket stolt över det faktum att jag i jobbet kör just en Volvo-lastbil. Inget kan slå kvalitet, vilket har visat sig under företagets oerhört långa och stolta historia.

volvo